Info

JizuTube

Streetreport Jizu aflevering 1: Vuurwerk

Huur

Foto: Marja Broersma

Wil je het huis uit en een eigen woning/kamer huren? Woningen die goed en betaalbaar zijn voor jongeren liggen niet voor het oprapen.

Gemeente
Maar het moeilijkste met huren in de gemeente Zuidplas is dat je als inwoner van de gemeente Zuidplas punten krijgt per maand die je ingeschreven bent bij de gemeente. Dit puntensysteem wordt gebruikt bij het toewijzen van huurwoningen waar je je op inschrijft.
Het tellen van die maanden start pas als je 18 jaar bent. Jongeren beginnen op hun 18e dus met 1 punt. Dat is niet veel! Als je 19 jaar wordt heb je 12 punten bij elkaar. Afijn, het mag duidelijk zijn dat het voor jongeren nogal wat geduld vraagt om zo in hun eigen dorp een sociale huurwoning te kunnen bemachtigen. Een sociale huurwoning is een woning waarbij huurtoeslag mogelijk is (zie kopje toeslagen).

Op de site van gemeente Zuidplas staat een heleboel info over hoe je in de gemeente je inschrijft op een huurwoning. Dat gaat namelijk in iedere dorpskern net even anders.

Particulier
Een andere optie is om particulier te huren. Online en in krantjes kun je zoeken naar huizen/kamers die worden aangeboden in het dorp/de stad van jouw keuze. Het nadeel is dat de prijs vaak een stuk hoger ligt die je dan betaalt voor je huur!

Studentenwoning
In steden kun je als student weleens een plekje bemachtigen in een studentenwoning. Vaak huur je dan een kamer en deel je met andere studenten gemeenschappelijke ruimtes zoals keuken, badkamer etc.

Er is enorm veel op internet te vinden als je zoekt op huurwoningen, kamers, huren etc. Soms is door de bomen het bos even niet meer te zien als je volop naar een woning/kamer op zoek bent. Even diep ademhalen, ff wat drinken en rustig weer verder kijken. Er zijn organisaties die geld vragen in de vorm van een lidmaatschap of inschrijfgeld. Ze beloven van alles, maar kijk goed uit wie je jouw geld geeft en waar je je inschrijft. Ook zijn er site waar je je gratis aan kan melden voor mails over kamers/woningen die vrij komen. Het addertje onder het gras is dat je na een week 'uitproberen' ineens moet gaan betalen. Vraag als je twijfelt even om je heen of google even los op de naam van die instelling/site. Als ze niet zo tof zijn, is dat in een forum ofzo vast wel terug te vinden!

Binnenkort staan hieronder enkele linken van betrouwbare zoeksites die je sowieso kunt gebruiken.

kamertje.nl (eenmalig bedrag van €19,95)
kamers.nl (maandelijks €19,95)

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief
Centrum voor Jeugd en Gezin Zuidplas Gemeente Zuidplas Jeugdwerk Zuidplas Blixum JIP Zuidplas Actief