Info

JizuTube

Streetreport Jizu aflevering 1: Vuurwerk

Drugs

Alle drugs hebben risico's. Dat weten we allemaal. Ze kunnen verslavend zijn en ze zijn slecht voor je gezondheid. Daarom is het beter om geen drugs te gebruiken. Dat geldt voor iedereen, maar voor jongeren extra... Waarom?

Wat doen drugs met je?

Eigenlijk weet je van te voren nooit precies wat een drug met je doet. Iedereen reageert er anders op. Bovendien kan het ook nog per situatie verschillen.

Alle drugs bevatten stoffen die je hersenen prikkelen. Die prikkels zorgen voor effecten in je lichaam of geest: stimulerend, verdovend of bewustzijnsveranderend.

  • Stimulerend betekent dat je heel veel energie krijgt.
  • Bewustzijnsveranderend betekent dat je dingen gaat zien of horen die er niet zijn (hallucineren).
  • Een verdovend middel zorgt ervoor dat je slaperig wordt.

Negatieve effecten van drugs

Alle drugs hebben ook negatieve effecten. Alcohol is bijvoorbeeld schadelijk voor je hersenen, lever en maag. Maar ook van XTC en amfetaminen kun je hersenbeschadigingen krijgen. Stimulerende middelen, zoals cocaïne, belasten je hart en bloedvaten. En van blowen kun je longschade krijgen.

Bovendien: als je drugs gebruikt, loop je ook altijd het risico dat je niet goed wordt of zelfs bewusteloos raakt. Als dit iemand overkomt in je omgeving bel dan direct 112.

Een 'bad trip', wat is dat?

Drugs en alcohol kunnen 'verkeerd vallen'. Dan word je heel bang of verdrietig. Of je raakt in paniek. Dat heet een 'bad trip': alles om je heen is anders en daar word je heel bang van.

Als iemand in je omgeving een bad trip heeft kun je het beste bij diegene blijven en gerust stellen. Je kunt hem of haar proberen af te leiden en te zeggen dat het nare gevoel vanzelf weer overgaat.

Wat als je drugs aangeboden krijgt?

Als je geen drugs wilt gebruiken, zeg dan duidelijk 'nee'. Dat is jouw eigen keuze. Je hoeft niet uit te leggen waarom. Probeert de ander jou toch over te halen? Zeg dan nog een keer duidelijk dat je het niet gaat doen. Je hebt het niet nodig. Dus, blijf achter je eigen keuze staan!

Kijk ook eens bij:

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief
Centrum voor Jeugd en Gezin Zuidplas Gemeente Zuidplas Jeugdwerk Zuidplas Blixum JIP Zuidplas Actief