Info

JizuTube

Streetreport Jizu aflevering 1: Vuurwerk

Alcohol in het verkeer

In Nederland mag je niet deelnemen aan het verkeer, als je meer dan 0,2% alcohol in je bloed hebt of als je drugs gebruikt hebt.

Hoeveel mag je drinken om nog te kunnen rijden?

Als beginnende bestuurder mag je niet meer dan 0,2% alcohol in je bloed hebben. Dit betekent dat je niet meer dan één drankje mag nemen als je nog moet rijden. Dat geldt dus ook als je met de scooter of brommer bent! Op de fiets geldt een limiet van 0,5%.

Als je aangehouden wordt en teveel gedronken hebt, kun je een Halt-straf krijgen.

Dronken over straat lopen

Als je dronken over straat loopt en je asociaal of vervelend gedraagt, ben je schuldig aan openbare dronkenschap. Het maakt dan niet uit hoeveel je hebt gedronken. Je veroorzaakt overlast en daar kan de politie je een boete voor geven.

Waarom is rijden onder invloed gevaarlijk?

Als je gedronken hebt of drugs gebruikt hebt, is de kans dat je een ongeluk krijgt groot. Je reageert trager, je ziet minder en je kunt je minder goed concentreren. Dus als je plotseling moet remmen, dan lukt dat misschien niet op tijd. En je wordt vaak ook overmoedig: je denkt dat je meer kunt en je neemt veel risico. Daardoor ga je roekeloos rijden.

Is een blaastest verplicht?

Ja, iedereen is verplicht om te blazen. Werk je niet mee, dan kan de politie je meenemen naar het bureau voor een proces-verbaal.

Als iemand anders te veel gedronken heeft

Je kunt beter niet meerijden met iemand die te veel gedronken heeft. Jouw veiligheid is het allerbelangrijkste! Bel dus liever je ouders of neem een taxi naar huis.

Probeer die persoon ook tegen te houden als hij of zij toch zelf naar huis wil rijden. Lukt dat niet, bel dan zijn of haar ouders.

Kijk ook eens bij:

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief
Centrum voor Jeugd en Gezin Zuidplas Gemeente Zuidplas Jeugdwerk Zuidplas Blixum JIP Zuidplas Actief