Info

JizuTube

Streetreport Jizu aflevering 1: Vuurwerk

Ruzie met je vriend(in)

In een gezonde relatie heb je respect voor elkaar en hou je rekening met elkaar. De ene keer doen jullie wat de een wil en de andere keer wat de ander wil.

Als je niet goed naar elkaar luistert, wordt de balans verstoord en krijg je ruzie. Dat betekent niet dat je niet meer van elkaar houdt. Ruzie komt zelfs in de beste relaties voor. Het is de kunst om van jullie ruzies te leren. Dat kan door samen over je gevoelens te praten.

Hoe kun je de ruzie uitpraten?

Vertel je vriend(in) waarom je boos en verdrietig bent en wat je graag wilt verbeteren in de manier waarop jullie met elkaar omgaan.

Je kunt ook eerst iemand anders vragen hoe je de ruzie kunt oplossen of hoe je daarover met je vriend(in) kunt praten. Misschien hebben vrienden of vriendinnen goede tips voor je!

Wat als je vaak ruzie hebt?

Soms blijf je ruzie maken. Omdat jullie bijvoorbeeld niet van de ruzies leren. Of omdat jullie te veel van elkaar verschillen. Als je steeds vaker ruzie hebt, of ze worden erger, kost het je alleen maar energie.

Hoe moeilijk het ook is, als je veel ruzie hebt is het misschien beter om je relatie uit te maken. Jullie verdienen immers allebei een gezonde, gelukkige relatie met iemand die veel om je geeft.

Geweld in je relatie

Als jullie elkaar tijdens de ruzies ook uitschelden, slaan of schoppen, is jullie relatie niet goed meer. Je hebt dan geen respect meer voor elkaar. Het is dan beter om de relatie uit te maken, want jouw veiligheid en geluk is het allerbelangrijkste!

Blijf er in ieder geval niet mee zitten, maar praat erover met je ouders of met een vriend of vriendin. Zij kunnen je helpen, en ook beschermen. Of bel (anoniem) met de mensen van Korrelatie (0900-1450) of Sensoor (0900-0767).

Kijk ook eens bij:

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief
Centrum voor Jeugd en Gezin Zuidplas Gemeente Zuidplas Jeugdwerk Zuidplas Blixum JIP Zuidplas Actief