Info

JizuTube

Streetreport Jizu aflevering 1: Vuurwerk

Praten over seks met je vriend(in), hoe doe je dat?

Je maakt vast wel grapjes over seks waar je samen hard om kunt lachen. Maar hoe laat je merken wat je fijn vindt en waar je grenzen liggen?

Let op lichaamstaal

Het lijkt vreemd, maar de meeste communicatie is 'non-verbaal'. Niet met woorden, betekent dat. Let daarom op elkaars lichaam: de lichaamstaal. Daaraan kun je merken of de ander iets wel of niet lekker vindt.

  • Hoe is de lichaamshouding?
  • Hoe is de ademhaling?
  • Maakt de ander geluidjes? Of niet?
  • Wat doen de handen?
  • Welke emotie laat het gezicht zien?

Als de ander niet op jouw lichaamstaal reageert, is het goed om wel iets te zeggen. Zeker als je de ander iets doet wat jij niet wilt of niet fijn vindt.

Praten over seks: vijf tips!

Zeggen wat je lekker vindt, of wat je niet wilt, is belangrijk. Maar vaak gaan deze gesprekken anders dan verwacht. Soms komen onderwerpen op tafel waar jij (of de ander) nog niet klaar voor bent. Houd daarom de volgende vijf tips in je achterhoofd als je met je vriend of vriendin gaat praten over seks.

  1. Laat de ander uitpraten, zodat je het hele verhaal kunt horen. Ook al ben je het er niet mee eens. Je wil vast dat je vriend(in) jou ook laat uitpraten.
  2. Respecteer elkaars mening. Iedereen heeft recht op z'n eigen mening en je hoeft niet overal hetzelfde over te denken.
  3. Je hebt de vrijheid om te zeggen wat je wilt. Als je een onderwerp absoluut niet wilt bespreken, zeg dat dan. En probeer uit te leggen waarom je daar niet over wilt praten.
  4. Probeer tijdens het gesprek je gevoelens in bedwang te houden. Wat de ander ook zegt over zijn of haar wensen, het zijn maar woorden.
  5. Als een leuk gesprek een ruzie wordt, zeg dan dat je een andere keer verder wilt praten en nu even wat anders gaat doen. Jullie hebben dan allebei tijd om erover na te denken.

Waar kan ik advies vragen?

Als je nog niet met je vriend(in) over seks durft te praten, kun je ook bellen of chatten met iemand van Sense (0900-4024020) of de Kindertelefoon (0800-0432). Samen kunnen jullie bespreken hoe jij je grenzen kunt aangeven.

Kijk ook eens bij:

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief
Centrum voor Jeugd en Gezin Zuidplas Gemeente Zuidplas Jeugdwerk Zuidplas Blixum JIP Zuidplas Actief