Info

JizuTube

Streetreport Jizu aflevering 1: Vuurwerk

Boosheid en agressie, hoe ga ik daarmee om?

Iedereen is weleens kwaad en chagrijnig. Als iets mislukt, als iets of iemand je dwars zit, of omdat het gewoon je dag niet is. Maar als je vaak boos bent, is het goed om te leren hoe je met je boosheid om kunt gaan.

Wat kun je doen als je boos bent?

  • Raakt je geduld op en voel je jezelf boos worden? Ga dan even naar buiten of naar je kamer om alles in je hoofd op een rijtje te zetten.
  • Tot tien tellen. Doe je ogen dicht en tel tot tien.
  • Sporten. Sporten kan helpen om je agressie kwijt te raken.

Let op je woorden

Met schelden en vloeken wordt een ruzie vaak alleen maar erger. Let dus op wat je zegt en verbeter jezelf als het fout gaat. Het helpt om te proberen jezelf te verplaatsen in de ander, hoe moeilijk dat ook lijkt.

Waarom word je boos?

Je kunt om heel veel redenen boos worden, bijvoorbeeld omdat jij je onbegrepen of verdrietig voelt. Probeer te ontdekken waarom je boos bent. Zo leer jij jezelf beter kennen en kun je ook beter over je gevoel praten.

De ruzie uitpraten

Als je weer wat rustiger bent, kun je gaan praten met de persoon met wie je ruzie had. Belangrijk is dat je goed naar elkaar luistert en probeert te begrijpen wat de ander zegt. Leg dan uit waarom je boos bent en wat je van de ander zou willen.

Wat als ik mezelf niet kan beheersen?

Je kunt bijvoorbeeld praten met iemand van Bureau Jeugdzorg. Zij kunnen je eventueel opgeven voor een cursus waarin je leert hoe je je agressie kunt beheersen.

Ik praat liever met een specialist

Je huisarts kan je doorverwijzen naar iemand die gespecialiseerd is in het helpen van jongeren. Je huisarts en de specialist hebben zwijgplicht. Dat houdt in dat ze niets mogen doorvertellen aan bijvoorbeeld je ouders.

Kijk ook eens bij:

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief
Centrum voor Jeugd en Gezin Zuidplas Gemeente Zuidplas Jeugdwerk Zuidplas Blixum JIP Zuidplas Actief