Info

JizuTube

Streetreport Jizu aflevering 1: Vuurwerk

Wat kun je doen als je bedreigd wordt?

Intimidatie is een ander woord voor bedreiging of bangmakerij.

Iemand intimideert je wanneer hij of zij zegt dat er iets heel vervelends met je gaat gebeuren. Bijvoorbeeld dat je in elkaar wordt geslagen.

Tip 1: zeg dat je het vervelend vindt

Als je bedreigd wordt, zeg dan heel duidelijk dat je het vervelend vindt en dat je het niet accepteert: "Ik vind het heel vervelend dat je dit zegt."

Als je duidelijk maakt hoe jij je voelt, dan schrikt de ander misschien en stopt hij of zij hopelijk.

Tip 2: niet doen wat de ander zegt

Wil de ander dat je iets voor hem of haar doet, maar wil je dat zelf niet? Dan moet je het dus ook niet doen. Het lijkt misschien alsof je er nu van af bent, maar het wordt er vaak alleen maar erger van.

Tip 3: praat er met iemand over

Praat erover met iemand die je vertrouwt. Bijvoorbeeld met je ouders of vrienden, met een docent of met de vertrouwenspersoon op school. Zij kunnen je helpen om voor jezelf op te komen, zodat het bedreigen en intimideren stopt.

Tip 4: help ook anderen die bedreigd worden

Als je ziet dat iemand anders geïntimideerd of bedreigd wordt, doe er dan wat aan. Je kunt iemand erop aanspreken, zeg bijvoorbeeld: “Waarom doe je dat? Je ziet toch dat zij het niet leuk vindt?”

Misschien dat die persoon dan stopt, omdat anderen het weten en niet goed vinden.

Is pesten ook intimideren?

Pesten kan ook een vorm van intimidatie zijn. Als je wordt gepest, kan het zijn dat je bang bent voor degene die je pest. Je voelt je bedreigd. Met andere woorden: je wordt geïntimideerd.

Kijk ook eens bij:

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief
Centrum voor Jeugd en Gezin Zuidplas Gemeente Zuidplas Jeugdwerk Zuidplas Blixum JIP Zuidplas Actief