Info

JizuTube

Streetreport Jizu aflevering 1: Vuurwerk

Wat kun je doen als iemand anders wordt gepest?

Als je ziet dat iemand anders gepest of buitengesloten wordt, dan is dat niet leuk. Het liefst wil je de ander helpen, maar hoe?

Je kunt altijd iets doen tegen pesten

Het is niet altijd makkelijk om iemand te helpen die gepest wordt, omdat je misschien bang bent dat je dan zelf ook gepest wordt. Maar ook zonder direct in te grijpen, kun je een enorme steun zijn voor de ander!

  • Laat het slachtoffer voelen, dat hij of zij niet alleen is. Praat eens met hem of haar en vraag wat je kunt doen om te helpen.
  • Kom voor het slachtoffer op en zeg tegen de pesters dat ze moeten ophouden. Dit kun je ook doen met je vrienden: samen sta je sterker.
  • Neem het slachtoffer op in je vriendengroep. Laat hem of haar bijvoorbeeld meedoen bij spelletjes tijdens gym, of eet samen in de pauzes.
  • Praat met een leraar of met je mentor over het pesten. De meeste scholen hebben een plan over hoe ze het pesten kunnen laten stoppen.

Naar Pestweb.nl

Je kunt iemand die gepest wordt ook helpen door hem of haar te vertellen dat je via de website Pestweb.nl kunt e-mailen of chatten. Er is ook een forum waar jongeren hun verhaal kwijt kunnen.

Een weerbaarheidstraining volgen

Wat ook een goed idee is, is dat degene die gepest wordt een assertiviteitscursus of weerbaarheidscursus gaat doen. Bij zo'n cursus leer je beter voor jezelf op te komen. Hij of zij kan bij de huisarts vragen welke cursussen er zijn.

Kijk ook eens bij:

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief
Centrum voor Jeugd en Gezin Zuidplas Gemeente Zuidplas Jeugdwerk Zuidplas Blixum JIP Zuidplas Actief