Info

JizuTube

Streetreport Jizu aflevering 1: Vuurwerk

Ik word gepest, wat kan ik doen?

Misschien wil je het liefst dat stomme gepest vergeten, er niet meer aan denken en er niet over praten. Dat is logisch. Maar als je niets vertelt, zal het pesten ook nooit ophouden.

Praat met iemand die je vertrouwt

Het is heel goed om met iemand die je vertrouwt te praten over het pesten. Dit kunnen je ouders zijn, een goede vriend(in), je mentor, of de maatschappelijk werker of vertrouwenspersoon op je school. Je kunt ook altijd bellen of chatten met de Kindertelefoon (0800-0432) of met Pestweb (0900-2828280).

Je zult merken dat het een opluchting is als je het aan iemand vertelt. Je staat er niet meer zo alleen voor. En je kunt samen bedenken wat je kunt doen om het pesten te stoppen.

Blijf jezelf

Wat je nooit mag vergeten: het ligt het niet aan jou dat je gepest wordt! Het ligt niet aan je kleding of je uiterlijk. Als je dat probeert te veranderen, vinden ze wel iets anders om je mee te pesten. Dus: blijf gewoon jezelf.

Volg een cursus om je sterker te voelen

Een cursus zelfverdediging of weerbaarheid kunnen je helpen om je sterker en minder onzeker te voelen. Kijk op internet voor een training bij jou in de buurt. Of vraag het de vertrouwenspersoon op school.

Zeg duidelijk dat je wilt dat het pesten stopt

Zeg duidelijk tegen de pesters dat je wilt dat het pesten stopt. Als je dat moeilijk vindt, vraag dan een vriend of vriendin om je te helpen.

Probeer nieuwe vrienden te maken

Als je op school weinig vrienden hebt, ga dan naar andere plekken om mensen te leren kennen die wél bij je passen. Word bijvoorbeeld lid van een vereniging of een club en probeer daar nieuwe vrienden te maken. Leuke dingen doen geeft bovendien een beetje afleiding!

Een andere school?

Als echt niets meer helpt en het pesten je leven verziekt, kun je erover denken om naar een andere klas of naar een andere school te gaan. Praat hierover met je ouders en je mentor.

Kijk ook eens bij:

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief
Centrum voor Jeugd en Gezin Zuidplas Gemeente Zuidplas Jeugdwerk Zuidplas Blixum JIP Zuidplas Actief