Info

JizuTube

Streetreport Jizu aflevering 1: Vuurwerk

Geweld thuis

Het kan zijn dat je je thuis niet veilig voelt, omdat er sprake is van huiselijk geweld. Dan is het belangrijk dat je hulp inschakelt, want huiselijk geweld gaat bijna nooit vanzelf over.

Wat is huiselijk geweld?

Huiselijk geweld is geweld tussen mensen die samen in een huis wonen.

Het kan gaan om slaan en schoppen of andere vormen van lichamelijke of seksuele mishandeling. Maar het kan ook zijn dat je bedreigd wordt, je geld tegen je zin moet afgeven, of regelmatig uitgescholden of vernederd wordt.

Getuige van huiselijk geweld

Slaat je vader je moeder wel eens? Of schelden ze elkaar uit? Als iemand bij jou thuis geweld gebruikt, is het goed om hierover te praten. Ook als je het niet helemaal zeker weet.

Bel met het Steunpunt Huiselijk Geweld (0900-1262626) of ga langs bij een kantoor bij jou in de buurt.

Als je zelf wordt mishandeld

Praat met iemand die je vertrouwt, bijvoorbeeld een oom of een tante, een vriend(in), of iemand van school: je mentor of de vertrouwenspersoon.

Anoniem bellen kan ook! Bijvoorbeeld met de Kindertelefoon: 0800-0432. Of met het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK): 0900-1231230.

Als je nog niet durft te praten, kun je op de websites Feel-the-ViBe.nl en Survivalkidxl.nl je verhaal kwijt. Je kunt daar ook de verhalen van andere jongeren lezen.

Als een vriend(in) wordt mishandeld

Als je denkt dat een vriend(in) thuis wordt mishandeld, probeer er dan met hem of haar over te praten.

Vertel waarom je het denkt en dat je veel om hem of haar geeft. Je vriend(in) zal blij zijn dat je probeert te helpen.

Luister naar het verhaal van je vriend(in) en probeer daarna samen met iemand te gaan praten of samen hulp te zoeken. Bijvoorbeeld bij Bureau Jeugdzorg of bij het AMK.

Kijk ook eens bij:

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief
Centrum voor Jeugd en Gezin Zuidplas Gemeente Zuidplas Jeugdwerk Zuidplas Blixum JIP Zuidplas Actief