Info

JizuTube

Streetreport Jizu aflevering 1: Vuurwerk

Weglopen van huis

Iedereen heeft wel eens ruzie thuis. Maar het kan zijn dat het zo erg wordt, dat je liever wilt weglopen.

Ik wil weglopen

Misschien lijkt weglopen van huis de enige oplossing. Maar is dat ook echt zo?

Praat eens over je problemen thuis met iemand die je vertrouwt: een goede vriend(in), een familielid, je mentor of de vertrouwenspersoon op school, of met de jongerenwerker in je buurthuis. Zij kunnen je helpen.

Ik ga weglopen

Zie je echt geen andere uitweg en besluit je weg te lopen? Neem dan in ieder geval mee:

  • geld;
  • je ID-kaart;
  • kleding;
  • je mobiele telefoon en een oplader.

Waar ga je naartoe?

Misschien kun je naar familie, vrienden of vriendinnen gaan. Als je je thuis vaker onveilig voelt, kun je dat van te voren afspreken met hen. Je kunt ook naar Bureau Jeugdzorg of de politie gaan, ook zij kunnen je helpen.

Tip: je ouders zijn ontzettend ongerust als ze niet weten waar je bent. Laat hen daarom in ieder geval even weten dat alles goed met je is.

Weer thuis

Je kunt het je nu vast niet voorstellen, maar waarschijnlijk ga je weer terug naar huis. Je ouders zullen opgelucht en blij zijn dat je weer thuis bent. En misschien ook boos, omdat ze zo bezorgd waren.

Daarom is het goed om samen rustig te praten over waarom je bent weggelopen. Misschien kunnen jullie nieuwe afspraken maken om te voorkomen dat het weer gebeurt.

Word je thuis mishandeld?

Ben je thuis niet veilig, omdat je bijvoorbeeld mishandeld wordt? Ga dan naar de politie of bel 0900-8844. Ben je in levensgevaar bent, bel dan 112! Er zijn organisaties die je kunnen helpen aan onderdak voor langere termijn, zoals Bureau Jeugdzorg.

Kijk ook eens bij:

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief
Centrum voor Jeugd en Gezin Zuidplas Gemeente Zuidplas Jeugdwerk Zuidplas Blixum JIP Zuidplas Actief