Info

JizuTube

Streetreport Jizu aflevering 1: Vuurwerk

Al die regels thuis…

Niet praten met volle mond, voor het donker thuis zijn, je handen wassen voor het eten, niet meer dan één uur gamen per dag, je smartphone van tafel tijdens het eten. Regels, regels, regels. Je wordt er af en toe helemaal gek van.

Waarom regels en afspraken?

Het liefst wil je zelf bepalen wat je doet en hoe je het doet, maar met al die regels lukt dat niet. Toch zijn regels nodig. Als iedereen gewoon maar doet waar hij zin in heeft, wordt het een chaos. Gelukkig mag je nu je ouder wordt steeds meer meepraten over de regels thuis.

Als je het niet eens bent met de regels

De meeste regels van je ouders kun je waarschijnlijk wel begrijpen. Maar als er een regel is waar je echt niet mee kunt leven, praat er dan over met je ouders. Niet door ruzie te maken, te schreeuwen of weg te lopen. Daar bereik je niets mee. Probeer het eens op deze manier:

  • Geef aan welke regels je wel goed vindt.
  • Leg rustig en duidelijk uit waarom jij het met die ene regel niet eens bent.
  • Vertel je ouders hoe je het anders zou willen.
  • Vind je het moeilijk om het rustig en duidelijk uit te leggen, schrijf het dan eerst op.

Tip: heb je een nieuwe afspraak met je ouders gemaakt? Houd je daar dan ook aan. Zo laat je zien dat ze jou kunnen vertrouwen.

Nieuw gezin, nieuwe regels

Als je ouders gaan scheiden, kunnen de regels in huis veranderen. En wanneer je vader of moeder opnieuw gaat samenwonen, zullen de regels waarschijnlijk weer veranderen. Of misschien heeft je vader weer andere regels dan je moeder.

Dat kan heel verwarrend zijn, zeker als je het niet eens bent met de regels. Probeer dan op een rustige manier daarover te praten met je vader of moeder en de nieuwe vriend of vriendin.

Kijk ook eens bij:

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief
Centrum voor Jeugd en Gezin Zuidplas Gemeente Zuidplas Jeugdwerk Zuidplas Blixum JIP Zuidplas Actief